Beschermingsniveaus

Uitleg over Kogelwerende en Steekwerende Testen voor Body Armor.
Bij de aanschaf van body armor is het van cruciaal belang om de beschermingsniveaus en testen te begrijpen die de effectiviteit en betrouwbaarheid van de bescherming garanderen. Er zijn verschillende internationale standaarden die richtlijnen bieden voor de testen van kogel- en steekwerende vesten. We bespreken de belangrijkste standaarden: NIJ (National Institute of Justice), HOSDB KRSP (Home Office Scientific Development Branch Knife Resistance Standard for Police), en VPAM (Vereinigung der Prüfstellen für angriffshemmende Materialien und Konstruktionen).

NIJ Standaard

De NIJ standaard is de meest gebruikte norm voor kogelwerende vesten wereldwijd. Deze norm, ontwikkeld door het Amerikaanse National Institute of Justice, classificeert de beschermingsniveaus van body armor op basis van het type en de snelheid van de kogels die de vest kan weerstaan. De niveaus variëren van IIA tot IV, waarbij niveau IV de hoogste bescherming biedt.
 • NIJ Niveau IIA: Beschermt tegen 9mm en .40 S&W kogels met lagere snelheden.
 • NIJ Niveau II: Beschermt tegen 9mm en .357 Magnum kogels met gemiddelde snelheden.
 • NIJ Niveau IIIA: Beschermt tegen 9mm en .44 Magnum kogels met hogere snelheden.
 • NIJ Niveau III: Beschermt tegen geweerkogels zoals 7.62mm FMJ en van AK47.
 • NIJ Niveau IV: Beschermt tegen pantserdoorborende kogels zoals .30 caliber AP.
 

NIJ Steekwerende Normeringen

Naast de kogelwerende normen, heeft de NIJ ook specifieke normen voor steekwerende bescherming, bekend als de NIJ S1 en P1 normen.
 • NIJ S1: Deze norm richt zich op de bescherming tegen steekwapens, zoals messen, met specifieke testen die de penetratie van het mes meten bij verschillende krachten en hoeken van impact.
 • NIJ P1: Deze norm richt zich op de bescherming tegen punctie- en priemwapens, zoals schroevendraaiers of priemen, waarbij de penetratiediepte en het weerstandsvermogen tegen dergelijke aanvallen worden getest.
 

HOSDB KRSP Standaard

De HOSDB KRSP standaard richt zich specifiek op steekwerende bescherming en is ontwikkeld door de Home Office Scientific Development Branch in het Verenigd Koninkrijk. Deze standaard test vesten op hun vermogen om te weerstaan aan mes- en steekwapenaanvallen.
De HOSDB KRSP standaard heeft verschillende beschermingsniveaus, aangegeven in joules (J), die de kracht van een steekaanval vertegenwoordigen:
 • KR1/SP1: Bescherming tegen aanvallen van 24J en 36J.
 • KR2/SP2: Bescherming tegen aanvallen van 33J en 50J.
 • KR3/SP3: Bescherming tegen aanvallen van 43J en 65J.
 

VPAM Standaard

De VPAM normering, ontwikkeld door de Vereniging van Testinstituten voor Aanvalsbestendige Materialen en Constructies, biedt een andere benadering voor het testen van body armor. Deze Duitse normering is zowel van toepassing op kogel- als steekwerende bescherming en biedt gedetailleerde classificaties voor verschillende bedreigingsniveaus.

VPAM Kogelwerende Bescherming
De VPAM standaard voor kogelwerende bescherming kent niveaus van 1 tot 14, waarbij het getal de mate van bescherming aangeeft tegen verschillende kalibers en types munitie.
 • VPAM Klasse 1: Bescherming tegen kleinere pistoolkalibers zoals .22 LR.
 • VPAM Klasse 7: Bescherming tegen krachtige geweerkalibers zoals 7.62×39mm MSC.
 • VPAM Klasse 14: Bescherming tegen zware pantserdoorborende munitie.
VPAM Steekwerende Bescherming
De VPAM normering voor steekwerende bescherming wordt getest op basis van de penetratiediepte en de kracht van de aanval. De niveaus variëren afhankelijk van het type steekwapen en de gebruikte kracht:
 • VPAM K1: Bescherming tegen mesaanvallen met een lage kracht.
 • VPAM K4: Bescherming tegen krachtige mesaanvallen en aanvallen met priemwapens.
 

Waarom Zijn Deze Standaarden Belangrijk?

Het begrijpen van deze standaarden helpt bij het maken van een weloverwogen keuze voor het juiste body armor, afhankelijk van de specifieke bedreigingen waarmee u te maken kunt krijgen. Een vest dat voldoet aan de NIJ standaarden biedt gegarandeerde bescherming tegen verschillende soorten vuurwapens, terwijl een vest dat voldoet aan de HOSDB KRSP standaard bescherming biedt tegen steekwapens. De VPAM normering biedt uitgebreide bescherming tegen zowel kogel- als steekwapens met gedetailleerde classificaties voor verschillende bedreigingsniveaus. Door te kiezen voor body armor dat aan deze internationale normen voldoet, kunt u er zeker van zijn dat u optimaal beschermd bent in gevaarlijke situaties.
 

Bezoek Onze Showroom

Voor meer informatie over onze producten en de verschillende beschermingsniveaus kunt u contact opnemen met Finstral. Daarnaast bent u van harte welkom in onze showroom, waar u een uitgebreide uitleg kunt krijgen en diverse modellen kunt zien en passen. Onze deskundige medewerkers staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het maken van de juiste keuze.
 

Betrouwbaarheid en Kwaliteit

Bij kogelwerendvest.nl kunt u erop vertrouwen dat al onze producten officieel zijn getest volgens de bovengenoemde normeringen. Wij bieden uitsluitend nieuwe body armor van de hoogste kwaliteit. Onze betrouwbaarheid en goede reputatie zijn het resultaat van onze toewijding aan het leveren van producten die aan de strengste internationale standaarden voldoen. Uw veiligheid is onze prioriteit, en wij zorgen ervoor dat u met een gerust hart uw bescherming kunt dragen. Bij de aanschaf van kogel- en steekwerende vesten is het essentieel om te letten op de certificeringen en testen die de effectiviteit van de bescherming garanderen. Zowel de NIJ als HOSDB KRSP standaarden bieden betrouwbare richtlijnen voor de prestaties van body armor. Bij ons bent u verzekerd van body armor dat voldoet aan de hoogste internationale standaarden, zodat u met een gerust hart uw veiligheid kunt waarborgen. Neem contact op met Finstral voor meer informatie of bezoek onze showroom voor persoonlijk advies en het passen van diverse modellen.